امروزه خرید و قیمت عمده خوراک دارم و طیور با قیمت مناسب و ارزان به راحتی امکان پذیر میباشد. محصولات با کیفیت و معرفی آنها یه نحوه های مختلف این امکان را به مشتریان جهت خرید داده است. خرید خوراک دارم و طیور یا ارزان ترین قیمت میتواند یک کار بسیار راحت و مطمئن باشد، در صورتی که آن را یه یک فرد متخصص سپرد.
دلایل تقاضای بالای خرید ارزان خوراک دام و طیور
محصولات جایگزین نهاده ها از محصولات طبیعی و حاصل کارخانه های کنسرو سازی، رب، آبمیوه و کمپوت می باشند.
مواد مغذی این محصولات بالا بوده و می توانند سبب تنوع و بهبود کیفیت جیره شوند.
قیمت این محصولات به نسبت محصولی که جایگزین آن می شوند پایین تر می باشد، به همین دلیل می توان صرفه جویی اقتصادی بالایی را مهیا نمود.
نحوه دسترسی به این محصولات به نسبت تامین جو و ذرت راحت تر بوده و دغدغه تامین جیره و خوراک کاهش می باشد.
خوراک دام و اجزای سازنده آن
ترکیب مقداری از موادمغذی خوراک دام و طیور است که جهت جلوگیری از جداسازی، آن را میکس و با نیاز های غذایی دام تولید میشود تا به عنوان منبع غذایی مصرف شود.
همه حیوانات نیازمند مقدار مشخصی از مواد مغذی هستند که باید میزان آن در مواد غذایی رعایت شود و در صورت رعایت نکردن باز دهی تولید و همچنین سلامت حیوانات دچار مشکل شده و نیز منجر به مرگ آن میشود.
استفاده مناسب از خوراک کلیدی یرای پرورش درست و اقتصادی دام میباشد.
برای تامین مواد غذایی دام باید به این نکته توجه کرد که در شرایط محتلف نگهداری و تولید حیوان به چه نوع مواد غذایی و به چه میزان مصرف نیازمند میباشد.
از دیگر عوامل مهم سهم هزینه ۶۰ تا ۷۰ درصدی رژیم غذایی آنها است. تهیه خوراک دام و طیور با هزینه مناسب یکی از دغدغههای مهم پرورش دهندگان است.
استفاده از جدولهای آماده مانندACR و NRCممکن است که دچار خطا شود. دلیل آن شرایط مختلف آب و هوا، نوع نژاد، مواد دردسترس که حیوان در آنجا است متفاوت میباشد.
سیستم خوراک دام از آخرین پیشرفتها جهت بهره برداری از پتانسیل خوراک دام و طیور میباشد. خوراک دام و طیور باید به نحوی باشند که تمام مواد مغذی که مورد نیاز حیوان است به میزان مناسب تامین کند، چرا که این عامل موجب سلامت، رشد، تولید و… مانند دام و طیور میشود.
ترکیبات خوراک دام بسته به نوع دام، سن، نژاد و همچنین سطح تولید متفاوت میباشد. مواد تشکیل دهنده خوراک دام و طیور از شش گروه تشکیل میشود.
- آب (water)
- پروتئین(protein)
- کربوهیدرات
- چربی
- مواد معدنی
- ویتامین (vitamins)
منایع کربوهیدرات در خوراک دام و طیور
- قندها: سادهترین نوع کربوهیدراتها هستند و به سرعت توسط بدن جذب میشوند. منابع قند در خوراک دام و طیور شامل شربت ذرت، ملاس و شکر است.
- نشاسته: نوعی کربوهیدرات پیچیده است که به آرامی توسط بدن هضم میشود. منابع نشاسته در خوراک دام و طیور شامل ذرت، گندم، جو و برنج است.
- فیبر: نوعی کربوهیدرات پیچیده است که توسط بدن هضم نمیشود. فیبر به هضم غذا کمک میکند و به عنوان پری بیوتیک در خوراک دام وطیور عمل میکند. منابع فیبر در خوراک دام و طیور شامل یونجه، کاه و تفاله چغندر قند است.
نکات مهم در مصرف کربوهیدرات
- خوراک متعادل: استفاده از منابع مختلف کربوهیدرات در جیره غذایی حیوان ضروری است.
- کیفیت کربوهیدرات: کیفیت کربوهیدراتها به هضم و جذب آنها توسط بدن حیوان تاثیر میگذارد.
- سطح تولید: حیواناتی که در سطح تولید بالایی هستند به کربوهیدرات بیشتری نیاز دارند.
- شرایط آب و هوایی: در شرایط آب و هوایی گرم، حیوانات به کربوهیدرات بیشتری نیاز دارند.
منابع پروتئین خوراک دام و طیور
O کنجالهها: کنجاله سویا، کنجاله آفتابگردان، کنجاله کلزا، کنجاله بادام زمینی، کنجاله پنبه دانه
O غلات: ذرت، گندم، جو، برنج
O حبوبات: نخود، لوبیا، عدس
O دانههای روغنی: کنجد، آفتابگردان، کانولا
O علوفه: یونجه، شبدر
O پودر گوشت و استخوان: از ضایعات کشتارگاهها تهیه میشود.
O پودر خون: از خون خشک شده حیوانات تهیه میشود.
O پودر ماهی: از ضایعات ماهیها تهیه میشود.
O شیر خشک: از شیر خشک شده گاو تهیه میشود.
O تخم مرغ: به صورت پودر یا مایع استفاده میشود.
مزایای منابع چربی در خوراک دام و طیور
- منبع غنی انرژی و روش اصلی افزایش انرژی جیره غذایی
- افزایش نرخ رشد (Increased growth rates)
- افزایش راندمان خوراک (Increased feed efficiency)
- کاهش مصرف خوراک (Decreased feed intake)
- منبع اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع (Source of Saturated & Unsaturated Fatty acids)
- کاهش گرد و غبار خوراک
- افزایش طعم خوش خوراک
- افزایش حرارت بدن حیوان و حفظ کالری دریافتی که باعث کاهش استرس در حیوان میشود.
- امکان کُندشدن انتقال خوراک در روده را دارد و در نتیجه قابلیت هضم را افزایش میدهد.
- ممکن است اثر «کالری اضافی» را نشان دهد.
- ممکن است مقرون به صرفهتر از سایر منابع انرژی باشد.
شرکت engormix آمریکا، برخی از نگرانیهایی که باید در مورد مصرف چربی مورد توجه قرار گیرد را به شرح زیر اعلام کرد:
- استفاده از سطوح بالاتر چربی ممکن است اثرات پلت شدن را خنثی کند.
- اندازهگیری محتوای انرژی قابل متابولیسم (ME) می تواند دشوار باشد.
- پتانسیل ترشیده شدن خوراک (Potential for rancidity)
- نیازهای تجهیزات نسبت به افزودنیهای چربی باید کافی باشد. (Equipment needs relative to fat additions must be adequate)
- هضم ضعیف چربیهای اشباع شده توسط پرنده جوان.( Poor digestibility of saturated fats by the young bird.)
- استفاده از چربیهای تصفیه شده (Use of Rendered Fats)
انواع خوراک دام و طیور برای رشد حیوانات
خوراک دام را میتوان به دو دسته تقسیم کرد، انواع غلات و علوفه که از زمین برداشت میشود.
علوفه و یونجه از متداولترین خوراک دام میباشد.در انواع رژیم غذایی دام، استفاده از علوفه مهم ترین خوراک است.
یکی از با کیفیت ترین علوفه برای گاوداریها، پرورش گوسفند، پرورش بز و اسب، یونجه است. سیستم گوارشی دام پیجیده است، استفاده از یونجه با کیفیت بالا موجب میشود فیبر گیاهی در خوراک حیوانات قرار بگيرد، که انسانها قادر به دریافت و هضم آن نمیباشند. خوراک دام با کیفیت بالا سلامتی و مواد مغذی دام را فراهم میکند.
انواع مختلفی یونجه و علوفه با کیفیتهای متفاوت در بازار وجود دارد که برخی تولید ایران و برخی دیگر از کشورهای دیگر وارد میشوند. یونجه دارای ارزش غذایی بالایی است که دام با خوردن آن منابع غنی از انرژی و پروتئین را دریافت میکند.
گاو هایی که شیر میدهند نیاز یه تغذیه بیشتری دارند که میتوان با خرید یونجه باکیفیت، نیاز این نوع گاوها را تامین کرد.
از انواع غلات نیز برای خوراک بز استفاده میشود، برای اسب نیز از یونجه باکیفیت و دیگر علوفه استفاده میشود.
نکته حائز اهمیت در خصوص خوراک دام باید توجه کرد این است که گوسفندان و بزها که دارای معده و سیستم گوارشی کوچکتری هستند، باید از خوراک مرغوب برای آنها استفاده کرد.
انواع علوفه و یونجه با کیفیت بالا برای گوسفندان و بز توصیه میشود.
از آنجایی که اسب و گاو دارای جثه بزرگتری هستند میتوان از یونجه با کیفیت متوسط نیز استفاده کرد.
تهیه خوراک دام و طیور با کیفیت بالا یکی از نگرانیهای صاحبان دامداریها میباشد، چرا که موجب میشود تا هزینه بیشتری جهت خرید خوراک اختصاص دهند، که همین عامل ممکن است مدیریت دامداریها را با مشکل مواجه کند.
ویژگی های خوراک دام پروری
دام پروری یکی از مشاغل عالی با درآمد بالا برای سرمایه گذاران در حوزه دام میباشد، بنابراین باید به غذای آنها توجه بسیاری کرد. خوراک دام باید به گونه ای باشد که مقدار معینی جهت وزن گیری و تامین احتیاجات انرژی و… برای دام در دسترس باشد.
انواع گوناگونی خوراک دام و طیور در بازار موجود است که کیفیت آنها باهم متفاوت میباشد. به چند مورد از ویژگیهای خوراک دام پروری اشاره میکنیم.
خوراک دام و طیور باید ازنظر اقتصادی مقرون به صرفه باشد.
خوراک مورد نظر باید توانایی بالایی در برآورده کردن احتیاجات دام داشته باشد.
ویژگی و خصوصیت دیگری که باید به آن توجه شود این است که خوراک دام و طیور باید در دسترس باشند. گاهی از یک خوراک کمیاب استفاده می کنیم که بعدا نمی توانیم مجددا آن را تهیه نماییم.
خوش خوراک بودن گزینه مهم دیگری است که خوراک دام باید آن را داشته باشد.
خوراک دام پرواری باید توانایی بالایی در افزایش وزن داشته باشد.
عدم اختلالات متابولیکی ازجمله اسیدوز و بیماری های گوارشی ویژگی مهم دیگری است که باید حتما به آن توجه شود. اگر خوراک دام و طیور فاقد این ویژگی باشد، بهره وری دام ها تا حد زیادی کاهش می یابد.
ترکیبات مورد نیاز برای سلامت دام و تامین احتیاجات او باید در خوراک مورد نظر که تصمیم دارید آن را خریداری کنید، موجود باشد.
انتخاب نوع و مقدار خوراک دام
انتخاب نوع و مقدار خوراک دام و طیور، امری مهم و حساس میباشد که برای رشد، سلامت، تولید و سودآوری پرورش دهنده تاثیر مستقیمی دارد.
خوراک دام بر اساس ماده خشک DM مورد آنالیز و بررسی قرار گرفته و با دقت بالایی محاسبه میشود. این محاسبه برای آن است خوراک تهیه شده برای دام، مواد مورد نیاز را برای بدن حیوان برطرف نکند یا مواد بیشتر از اندازه بدن حیوان برساند.
اگر دقت کافی در این امر وجود نداشته باشد نه تنها ممکن است باعث بیماری حیوان شود بلکه موجب ضرر و زیان مالی به دامداران میشود. بنابراین باید برای تولید مواد غدایی شرايط حیوان از جمله سن، شیرخواری، شیرده و…. در نظر گرفته شود.
عوامل بسیاری در انتخاب نوع مواد غدایی دخیل میباشد که باید مورد بررسی قرار گرفته شود. مهم ترین آنها عبارتنداز:
سن و مرحله فیزیولوژیکی: نیازهای تغذیهای حیوان با توجه به سن و مرحله فیزیولوژیکی آن (جنین، جوجه، بالغ، آبستن، شیرده و …) به طور قابل توجهی تغییر میکند. به عنوان مثال، جوجهها به پروتئین و انرژی بیشتری نسبت به مرغهای بالغ نیاز دارند. این جریان در دام آبستن و شیرده به کلسیم و فسفر بیشتری احتیاج دارند.
نژاد و ژنتیک: نژادهای مختلف دام و طیور از نظر نیازهای تغذیهای با یکدیگر تفاوت دارند. به عنوان مثال، نژادهای گوشتی به طور کلی به انرژی و پروتئین بیشتری نسبت به نژادهای تخم گذار نیاز دارند.
جنسیت: نیازهای تغذیهای نرها و مادهها نیز تا حدودی با هم فرق میکند. به عنوان مثال، خروسها به پروتئین بیشتری نسبت به مرغها نیاز دارند.
شرایط محیطی: شرایط آب و هوایی، مانند دما، رطوبت و تهویه، بر متابولیسم و نیازهای تغذیهای حیوان تاثیر میگذارد. در آب و هوای گرم، حیوانات به کالری کمتری نیاز دارند، در حالی که در آب و هوای سرد به کالری بیشتری برای حفظ دمای بدن خود احتیاج دارند.
البته این مورد در باب صنعتی خیلی صدق نمیکند. چرا که در شرایط صنعتی و شرایط بسته، دما و رطوبت کنترل شده است.
در واقع از نظر تجهیزات ممکن است متفاوت باشد، بطور مثال تعداد فن و… . ارتفاع متفاوت شرایط تغذیه را متفاوت میکند. بطور مثال در طیور ارتفاع زیاد ممکن است پرنده را درگیر آسیت کند.
وضعیت سلامتی: حیوانات بیمار یا مجروح ممکن است نیازهای تغذیهای خاصی داشته باشند. به عنوان مثال، حیواناتی که از اسهال رنج میبرند، به الکترولیتهای بیشتری نیاز دارند.
راندمان تولید: انتخاب نوع و مقدار خوراک باید به گونه ای باشد که راندمان تولید را به حداکثر برساند. به عنوان مثال، در مرغداریهای تخم گذار، باید از خوراکی استفاده شود که به افزایش تولید تخم مرغ منجر شود.
قیمت خوراک: قیمت خوراک نیز یکی از فاکتورهای مهم در انتخاب نوع و مقدار آن است. باید از خوراکی استفاده شود که از نظر اقتصادی مقرون به صرفه باشد و در عین حال، نیازهای تغذیهای حیوان را نیز به طور کامل برآورده کند.
ویژگی های مطلوب تغذیه برای دام و طیور
- منطبق بودن مقدار خوراک با نیاز و تولید حیوان
- خوش طعم بودن تغذیه ارائه شده – اگر غذا خوش خوراک نباشد، حیوان به اندازه کافی غذا نمیخورد و نیازهای تغذیه ای آن برآورده نمیشود.
- مخلوطی از تغذیه متعادل از پروتئینها، ویتامینها و سایر مواد مغذی
- توجه به مقدار کافی مواد معدنی
- هضم آسان غذا – مواد مغذی موجود در غذای کامل باید به راحتی توسط حیوان هضم و جذب شوند. اگر غذا به طور کامل هضم نشود، بخشی از مواد مغذی آن از بدن حیوان دفع می شود و هدر میرود.
- ملین بودن خوراک – برای جلوگیری از یبوست و سایر مشکلات گوارشی در حیوانات
- حجیم بودن نسبی خوراک – برای دام علوفه آبدار سبز باید به اندازه کافی وجود داشته باشد، زیرا آنها دارای طبیعت حجیم، مغذی و به راحتی قابل هضم هستند.
- کیفیت بالا – مواد اولیه مورد استفاده در تهیه غذای کامل باید از کیفیت بالایی برخوردار باشند. استفاده از مواد اولیه فاسد یا آلوده باعث بروز بیماری در حیوان شود.
- حفظ نظم در زمانبندی تغذیه
- اجتناب از تغییرات ناگهانی در خوراک
- مقرون به صرفه بودن از نظر کار و هزینه – قیمت غذای کامل باید متناسب با کیفیت و ارزش غذایی آن باشد.
بدون دیدگاه